Initiatieven

Initiatieven

Initiatieven

Overige

Gideon komt met spraakmakende campagne in 2024

Transitiemaker Leonie van der Steen is niet alleen mede-oprichter van dit netwerk maar ook betrokken bij het supportteam van Gideon. Een groeiende ‘zwerm’ van mensen die de transitie van de bouw wil versnellen. In 2024 lanceren ze een campagne.

Overige

Oplevering Het Nieuwe Normaal; 1 taal voor circulair bouwen

Met de plenaire ondertekening van een manifest lanceert Cirkelstad Het Nieuwe Normaal 1.0. Een eenduidige taal en nieuwe standaard voor circulair bouwen en circulaire gebiedsontwikkeling op weg naar een klimaatneutrale en circulaire economie in 2050.

Overige

Bouwers en boeren kunnen shoppen op een nieuwe markt

Een prangende bouwkwestie, of een paar hectare mischantus in de aanbieding voor bouwmateriaal, biobeton of isolatiemateriaal? WeGrow, een platform voor bouwers en boeren, heeft een Biobased Markt geopend.

Alternatieven voor Isolatie

Nieuwe gids Biobased Isoleren met 170 bedrijven

Holland Houtland heeft een gids Biobased Isoleren uitgebracht met ervaringsverhalen, keuzemogelijkheden, tips en uitleg. Het moet de opgave om miljoenen huizen duurzaam beter te isoleren in Nederland makkelijker maken stelt de netwerkorganisatie.

Overige

Biobased Boulevard

Dankzij subsidie van de provincie Zuid-Holland is Biobased Boulevard ontwikkeld: de nieuwe biobased proeftuin op The Green Village op de TU Campus in Delft. Hier wordt een brug geslagen voor innovaties richting de praktijk.

Alternatieven voor Isolatie

Ecologisch Isoleren Kopersgids met 45 vakspecialisten

Architect Joost van der Waal startte het ecologisch isolatiebedrijf Isoleerbewust. Hij bracht een gids uit over biobased isolatie-materialen, waarin inmiddels 45 vakspecialisten in Nederland zijn opgenomen.

Overige

Subsidieregeling provincie Zuid-Holland doorbraakprojecten Biobased Bouwen

De subsidieregeling doorbraakprojecten Biobased Bouwen helpt consortia om hun biobased projecten te verwezenlijken, de subsidie wordt begin 2024 uitgereikt.

Overige

Houtketenproject

Binnen het project 'Circulaire houtketen Zuid-Holland' is het doel om ten minste één waardeketen van sloophout naar circulair houtproduct op te zetten.  

Collectieve vezelverwerking

Verkenning vezelverwerkingshubs

Onderzoek naar het verwerken van natuurlijke reststromen op een duurzame en hoogwaardige tot input voor een circulaire economie.

Collectieve vezelverwerking

Markt en ketenvorming natte teelten

In het Project Markt en Ketenvorming wordt onderzocht of natte teelten een alternatief verdienmodel voor boeren op veen kunnen zijn.

Overige

Transitieprogramma Building Balance

Building Balance is het nationale programma voor het stimuleren van biomassa verwaarding tot bouwmaterialen.

Overige

Kennisnotitie Biobased bouwen

Kennisnotitie over biobased bouwen door CE Delft