Doorbraakprojecten
Het project Wilgen in Business gaat lekker door. Er is een veld aangelegd met 1000 jonge wiepen, waarbij de groei wordt onderzocht bij verschillende waterstanden. Ook is er inmiddels een fundatieproef gestart bij datzelfde veld in de polder van Zegveld.
Het doorbraakproject, -waarbij wordt onderzocht of het wilgen een kansrijk-biobased bouwmateriaal kunnen zijn voor funderingen op staal in het veenweidegebied- is weer een paar belangrijke stappen verder.
Er ligt nu een proefveld met de jonge wiepen en er is letterlijk een fundatieproef gestart bij datzelfde weiland aan de Oude Meije in Zegveld bij Utrecht.
Onderzoeker Martijn Plomp legt uit hoe het veld is aangelegd en wat er nu verder staat te gebeuren. Hij doet dat samen met het bedrijf en uitvoerder Van Aalsburg, Universiteit Leiden, onze partner Building Balance, VIP NL en opdrachtgever VIC Zegveld.
Infram Hydren heeft in opdracht van VIC Zegveld in nauw overleg met betrokken partners de fundatieproef in detail uitgewerkt en het protocol voor data verzameling opgesteld.
In een gat van 6,30 x 6,30 en 1,4 meter diepte is een wilgenpakket (zinkstuk) van 6,0 x 6,0 meter met een dikte van 1,0 meter gelegd. . Daarbovenop 30 centimeter zand en 4 stelconplaten (2 x 2 meter) van 10 centimeter dik. ,,Nadat het pakket na twee tot drie maanden is gesetteld, de wiepen verzadigd zijn en minder drijvend vermogen hebben, wordt de fundering verzwaard met IBC-vaten tot een gewicht van 750 kg per vierkante meter. Dat komt overeen met het gewicht van houtskeletbouw. Met behulp van een meetsysteem van Soilspect brengen we het komende jaar zakken, verschuiven en kantelen in beeld’’, aldus onderzoeker Martijn Plomp. ,,Dat moet duidelijk worden in hoeverre de constructie ‘beweegt’ in het veen.’’ Hieronder licht de aanleg van fundatie verder toe.
Opbouwen wilgenpakket (zinkstuk)
Het juten doek (900 gr/m2 | 65 N/m2) wordt uitgerold en het eerste stuk wordt op maaiveld opgebouwd en bevestigd aan het doek op 6 plaatsen per wiep.
Daar worden ook de eerste drie zakbakens geplaatst. De twee hoekbakens staan een 1 meter uit de hoek, en de derde staat exact in het midden, de afwijking is maximaal 10 centimeter.
Nadat de eerste laag is opgebouwd wordt de constructie in het gat getrokken. De constructie wordt opgebouwd door steeds 6 wiepen met sisal touw vast te knopen op de wiepen laag eronder. Als deze goed vastzitten wordt de laag opgevuld met wiepen. Omdat de wiepen niet allemaal even dik zijn varieert het aantal wiepen per laag tussen de 28 en 32.
Na de achtste laag wiepen wordt de gewenst hoogte van het wiepenpakket bereikt: 90 centimeter.
Inpakken en inmeten
Vervolgens wordt het doek over het pakket geslagen en aan elkaar genaaid zodat enkel water het doek kan passeren. Nadat het pakket is gesloten worden twee grondbakens op het pakket geplaatst, net naast het baken dat op de bodem staat.
De bakens worden ingemeten met GPS. Ook het referentie baken op maaiveld wordt geplaatst en ingemeten.
Het pakket wordt met een pakket zand van 28 centimeter dik afgedekt en waterpas gelegd. Daarop worden 4 stelconplaten gelegd van 2 x 2 meter.
Meetapparatuur
De zakbakens zijn daarna ingemeten en op 29 augustus heeft Soilspect de meetapparatuur geplaatst zodat we de komende 17 maanden de ontwikkelingen continue en nauwkeurig kunnen volgen via het dashboard.
Meer initiatieven
Teststraat Consortium komt met roadmap voor certificering
Doorbraakprojecten
Het doorbraakproject van het Biobased Teststraat Consortium (BTC) is een belangrijke stap verder. Het ontwikkelt een roadmap waarin brede kennis wordt ondergebracht en producenten in zes stappen door het proces heen worden geleid om tot een gecertificeerd product te komen.
Stro Inblaascoalitie schaalt op met eerste machine voor verhuur
Doorbraakprojecten
De Stro Inblaascoalitie pakt intussen ook lekker door met het (praktijk-) onderzoek naar het inblazen van stro als na-isolatie van huizen en panden. Dat doet het samen met Squarewise, Isoleerbewust, The Green Village, Vlok, Vorm en Natuurplus. Binnenkort wordt de eerste inblaasmachine door de coalitie aangeschaft voor verhuur in de bouw.
Project Stadsgrond: Lessen stenen maken in afwachting fabriekje
Doorbraakprojecten
In afwachting van een definitieve plek voor een kleine proeffabriek in Rotterdam gaat het doorbraakproject Stadsgrond intussen verder met workshops. Vlakbij het beoogde terrein worden de komende maanden praktijklessen gegeven in het maken van Compressed Earth Blocks.