Onderzoeken
Onderzoek naar het verwerken van natuurlijke reststromen op een duurzame en hoogwaardige tot input voor een circulaire economie.
In de provincie Zuid-Holland zijn er veel verschillende natuurlijke reststromen die veelal laagwaardig worden verwerkt. Tegelijkertijd zijn er makers die van deze natuurlijke reststromen hoogwaardige producten kunnen maken. Hoe kunnen deze partijen elkaar versterken om meer natuurlijke reststromen op een duurzame en hoogwaardige te verwerken tot input voor een circulaire economie? Daarover is een verkenning gedaan door onderzoeksbureau Over Morgen.
In dit rapport komen de volgende vragen aan bod:
Welk aanbod hebben verwerkers momenteel richting makers om verwerkingstappen uit te voeren van bio grondstoffen- en reststromen?
Onder welke condities willen verwerkers meer bio grondstoffen en bio reststromen op een duurzame, hoogwaardige, meervoudige en nabije manier verwerken tot input voor een circulaire keten?
Welke behoeftes (condities en eisen) stellen makers aan verwerkers om biobased productie op te schalen?
Welke rol heeft de provincie Zuid-Holland in de behoefte van makers en de condities van verwerkers?
Lees de volledige rapportage onder 'Documenten'.
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven

TheNewMakers: 108 flexwoningen binnen 10 maanden
Reportages
Ze krijgen meer en meer bezoekers over de fabrieksvloer in Ridderkerk. En dat is niet voor niets. Zo kwamen gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland langs en ging ook Cirkelstad op werkbezoek bij TheNewMakers. Dit architecten- en ingenieursbureau levert heel snel biobased modulaire huizen. Zelfs een hele wijk.

Project Stadsgrond opent steenfabriek in Rotterdam op bijzondere locatie
Doorbraakprojecten
Het doorbraakproject Stadsgrond heeft prachtig nieuws. In Rotterdam start het het met een bijzondere circulaire steenfabriek in het iconische Ferro Dome-gebouw. De fabriek wordt nu opgebouwd en is in september 2025 operationeel.

Biobased Teststraat Consortium doorloopt bijzonder traject: Nu verder met interactieve tool
Doorbraakprojecten
Het Biobased Teststraat Consortium heeft prachtige vorderingen gemaakt en het doorbraakproject afgesloten. Het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouwen (NKBB) breekt nu verder door met een interactieve tool voor certificering van biobased bouwmaterialen. Met Tessa Bloembergen en Jelte van Mil blikt dit vernieuwersnetwerk terug op een leerzame periode.