Doorbraakprojecten
In afwachting van een definitieve plek voor een kleine proeffabriek in Rotterdam gaat het doorbraakproject Stadsgrond intussen verder met workshops. Vlakbij het beoogde terrein worden de komende maanden praktijklessen gegeven in het maken van Compressed Earth Blocks.
De workshops worden gegeven in een bedrijfsruimte naast de circulaire bouwmarkt Buurman, waar onder meer gebruikt hout wordt verkocht. Architect Georges Taminiau
maakt hier in samenwerking met Stichting Mano, dat zich bezighoudt met arbeidsparticipatie, fabrikant Rokus Oskam en aannemersbedrijf Erik Vermue de CEB’s. De ruimte kunnen ze tot maart 2025 gebruiken.
De bouwstenen worden gemaakt door aarde samen te persen in een mal, zonder additieven en zonder bakproces. De steen wordt bij elkaar gehouden door klei, leem en zand. De klei als binder, het zand als drager. De steen is constructief, kan waterwerend worden uitgevoerd en het proces is reversibel. De steen kan ook met weinig energie teruggebracht worden tot de oorspronkelijke grond, zo is de gedachte.
Productielijn bij gronddepots
De deelnemers aan het project Stadsgrond willen in 2025 een kleine productielijn opzetten in het vlakbij gelegen M4H-gebied van Rotterdam. Deze innovatiehub, -waar ook demo’s worden gegeven en workshops om aannemers in de bouw te enthousiasmeren voor CEB’s-, ligt vlakbij twee gronddepots van Rotterdam waardoor makkelijk samples kunnen worden gehaald.
Het toekomstbeeld van het team van Stadsgrond is een groot deel van de reststroom klei in Nederland te transformeren naar CEB’s. Te beginnen met ‘overgebleven’ grond van Rotterdam dat vrijkomt bij tal van projecten. ‘’Overleg over de exacte locatie voor de productielijn is gaande’’, aldus Georges. ,,Daar komt nog wel wat bij kijken maar we hopen volgend jaar snel toestemming te krijgen van de gemeente. In de tussentijd zijn we al aan de slag met kleine bouwprojecten en verder testen van de stenen. Ik ben optimistisch maar er is een hoop overleg nodig.’’
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven
Teststraat Consortium komt met roadmap voor certificering
Doorbraakprojecten
Het doorbraakproject van het Biobased Teststraat Consortium (BTC) is een belangrijke stap verder. Het ontwikkelt een roadmap waarin brede kennis wordt ondergebracht en producenten in zes stappen door het proces heen worden geleid om tot een gecertificeerd product te komen.
Stro Inblaascoalitie schaalt op met eerste machine voor verhuur
Doorbraakprojecten
De Stro Inblaascoalitie pakt intussen ook lekker door met het (praktijk-) onderzoek naar het inblazen van stro als na-isolatie van huizen en panden. Dat doet het samen met Squarewise, Isoleerbewust, The Green Village, Vlok, Vorm en Natuurplus. Binnenkort wordt de eerste inblaasmachine door de coalitie aangeschaft voor verhuur in de bouw.
Wilgen in Business fundatieproef
Doorbraakprojecten
Het project Wilgen in Business gaat lekker door. Er is een veld aangelegd met 1000 jonge wiepen, waarbij de groei wordt onderzocht bij verschillende waterstanden. Ook is er inmiddels een fundatieproef gestart bij datzelfde veld in de polder van Zegveld.