Algemeen
De subsidieregeling doorbraakprojecten Biobased Bouwen helpt consortia om hun biobased projecten te verwezenlijken, de subsidie wordt begin 2024 uitgereikt.
Openingsstelling doorbraakprojecten subsidie
Van 16 augustus tot en met 4 oktober 2023 is het mogelijk om de subsidie 'Doorbraakprojecten Biobased bouwen' aan te vragen.
De provincie Zuid-Holland zoekt circulaire doorbraakprojecten die leiden tot een fundamentele vernieuwing van het huidige systeem, met ketensamenwerking die bijdragen aan het oplossen van onze huidige maatschappelijke en ecologische uitdagingen.
De kern van de innovatieaanpak van de provincie is om bedrijven te verleiden om hun tijd en middelen in te zetten, samenwerking te stimuleren, hiervan te leren en de kennis te vertalen naar fundamentele vernieuwing. Doorbraakprojecten maken de circulaire toekomst concreet en tastbaar en laten zien dat een circulaire samenleving écht mogelijk is.
In aanmerking voor subsidie komen projecten die bijdragen aan:
- het oplossen van knelpunten om te komen tot coöperatieve, gecombineerde opslag-, droog- of productiefaciliteiten en bijbehorende logistiek voor verwerking van biotische vezels naar producten ten behoeve van de bouw;
- het oplossen van knelpunten om te komen tot toepassing van biobased alternatieven in plaats van fossiele producten die gebruikt worden in de renovatie- en isolatieopgave;
- de doelstellingen zoals gesteld in de transitieagenda Biobased Bouwen Zuid-Holland.
Informatie over de voorwaarden, het openstellingsbesluit en de subsidieregeling vind je hier.
Q&A
Op 3 augustus is een eerste Q&A gehouden met mogelijke indieners voor de subsidieregeling. De vragen en antwoorden zijn hier te vinden. De volgende Q&A wordt gehouden op 4 september van 16:00-17:30. Aanmelden kan bij Gert-Willem van Mourik (gw.van.mourik@pzh.nl).
Uitreiking
Eind 2023 wordt bekend welke partijen subsidies hebben ontvangen. De subsidies worden uitgereikt op het netwerkevent van 9 januari 2024.
Meer initiatieven
Handleiding voor biobased verduurzamen bestaande bouw
Alternatieven voor Isolatie
OnderhoudNL en onze ketenpartner Building Balance hebben een handleiding 'Biobased verduurzamen in bestaande bouw' uitgebracht.
Circulair financieren: Maak je waarde in de hele keten helder
Algemeen
De kracht van ons netwerk bewees zich in juni direct tijdens de themadag over circulair financieren. ‘Wanneer is er voldoende massa bermgras voor verwaarding?’ was een van de kennismakingsvragen. Bouwbedrijf Hochtief bood direct het grasoverschot aan dat vrijkomt bij de aanleg van een weg. Een leerzame dag op meerdere fronten.
Doorbraakprojecten: Fietspad, grond en fabriekslocatie gezocht
Algemeen
Grond gezocht, een fabriekslocatie, betrouwbaarheid rondom kennisoverdracht, contacten, wilgenboeren op veenweiden, nieuwe liaisons versus oude economie en een fietspad. We hadden opnieuw een vruchtbare meeting met ons vernieuwersnetwerk op weg naar biobased bouwen door onze zes doorbraakprojecten.