Biobased Proeverij leidt naar waardevolle samenwerking

Biobased Proeverij leidt naar waardevolle samenwerking

Biobased Proeverij leidt naar waardevolle samenwerking

Reportages

De Biobased Proeverij op The Green Village smaakt naar meer. Aannemers, architecten, leveranciers, opdrachtgever en onderzoekers kwamen hier samen in Delft om kennis te delen over renoveren en isoleren met biobased materialen. Het enthousiasme was voelbaar in de zaal. Er werden na afloop waardevolle afspraken gemaakt over praktische zaken.

Status:

Afgerond

Looptijd:

2025

Organisaties:

Cirkelstad ,The Green Village, gemeentelijk Vastgoed Rotterdam

Documenten


De ‘biobased-materialen-proeverij’ werd georganiseerd door ons vernieuwersnetwerk en Cirkelstad Zuid-Holland, samen met proeftuin The Green Village en gemeentelijk Vastgoed Rotterdam. Een praktische en interactieve middag in juni rondom de renovatie- en isolatie opgave met biobased materialen en houtbouw. De mensen in ons netwerk zetten zich hiervoor in.

Het loslaten van de oude manier van bouwen met CO2-intensieve materialen en de transitie naar biobased bouwen, renoveren en nieuwe regelgeving kregen deze middag letterlijk vorm Er werd verteld, gevraagd en nieuw materiaal gevoeld.

Gastsprekers inspireren

Sandra Nap van Cirkelstad en Chantal van Schaik van het vernieuwersnetwerk verwelkomden als voorzitters ruim 40 bekende en nieuwe mensen, die zich lokaal inzetten voor het opschalen van biobased (waste-based en renovatie) bouwen.

Ze introduceerden 5 gastsprekers: Jan Jongert (TU Delft), Nina Rodenburg (NPSP: producent composietmaterialen), Frank Vahstal (Smits Vastgoed: optoppen en renoveren), Amber Ligtlee (Coen Hagedoorn Bouwgroep: renovatie) en Jorge Paesch (Revolve met Re-Do concept voor biobased upgrade bestaand vastgoed).

Een opsteker voor iedereen was de consensus in de zaal. Duidelijk is: er worden al grote, praktische en gemotiveerde stappen gezet door (jonge) vernieuwers voor het opschalen van de bouwtransitie. Die inzet die letterlijk voelbaar was, zorgde deze middag voor veel enthousiasme. Dit leidde tot een levendige discussie, kennisuitwisseling, afspraken met ketenpartners en het ontdekken van nieuwe materialen.

Aanbod materialen

Er werd gesproken over de beschikbaarheid van voldoende materialen (steeds meer) en het aansturen op verandering van complexe regelgeving. ‘’Minder belasten van arbeid stimuleert biobased (renovatie-) bouw’’, zo klonk het onder meer. Ook de vraag naar nieuwe rekenmodellen voor aannemers voor calculaties bij inkoopprocessen van biobased bouwproducten kwam aan bod, evenals de beschikbaarheid van installaties als sanitair.

Waardevol was de discussie tussen gastsprekers en zaal. Zo kon Nina Rozenburg van NPSP direct een afspraak met de gemeente Den Haag noteren. Haar bedrijf ontwikkelt en levert innovatieve milieuvriendelijke composietmaterialen en producten zoals gevelpanelen (te zien in The Green Village) voor de openbare ruimte, bouw, design en mobiliteit. Dit jaar maken ze van het materiaal onder meer onderstations voor ProRail.

Data base en bibliotheek

Jan Jongert sprak over de opzet van een fysieke biobased materialenbibliotheek met toepassingen en online onafhankelijke database van in Nederland geproduceerde biobased materialen. Hij werkt daaraan samen met Olga Ioannou. Er is veel belangstelling voor noviteiten in warmte-isolatie, geluidsisolatie, vloeren, scheidingswanden, constructie, daken, gevels en afwerking. Nieuwe materialen kunnen worden aangemeld.

De zaal wees onder meer op de vermelding van een eerlijke handelsprijsindicatie, CO2-beprijzing, houdbaarheid, levensduur van materialen en positieve effecten op gezondheid. Naar dat laatste wordt door de Hogeschool onderzoek uitgevoerd.

Iedereen is nodig

Hierna volgde in groepen een rondleiding in het fieldlab van The Green Village op de TU Campus waarbij uitleg werd gegeven over nieuwe biobased bouwmaterialen en isolatiemogelijkheden.

,,Heel motiverend’’, aldus transitiebegeleider Chantal. ,,Je ziet een groep biobased vernieuwers die uit de kiemfase schiet en partners nodig heeft om op grotere schaal projecten uit te voeren. We horen de bouwbedrijven en opdrachtgevers, die zoeken naar houvast voor het integreren van deze producten in werkprocessen. Biobased renoveren en isoleren vraagt om vernieuwingszin. Daarvoor is iedereen nodig. Er wordt intensiever naar samenwerking gezocht. Ik denk dat we vooral dat hebben geproefd vandaag.’’

tekst: Ellen lengkeek

Status:

Afgerond

Looptijd:

2025

Organisaties:

Cirkelstad ,The Green Village, gemeentelijk Vastgoed Rotterdam

Documenten