Onderzoeken
In het Project Markt en Ketenvorming wordt onderzocht of natte teelten een alternatief verdienmodel voor boeren op veen kunnen zijn.
Bodemdaling
Het veen in Nederland klinkt op veel plekken met 10 mm of meer per jaar in. Dit proces is al honderden jaren aan de gang. De bodemdaling zorgt voor verzakkingen, verzilting door instromend zeewater, versnippering van peilvakken voor waterbeheer en als zodanig voor economische schade. Door oxidatie van het veen wordt jaarlijks 4,2 miljoen ton CO2 uitgestoten. Dit is 4% van de totale jaarlijkse uitstoot van Nederland. Iedere hectare veen- landbouwgrond stoot per jaar 15-30 ton CO2 uit. In het Klimaatakkoord is een reductie van 1 Mton CO2-eq. vanaf 2030 afgesproken voor veenweidegebieden.
Innovatie Programma Veen/Veenweiden innovatiecentrum
Het doel van Innovatie Programma Veen (IPV) en het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) is het reduceren van bodemdaling met 90% en het tegengaan van CO2-uitstoot. Echter daar moet een rendabele vorm van landbouw tegenover staan. Het IPV en VIC streven naar vermijding van bodemdaling en CO2-uitstoot met duurzaam behoud van landbouw. Markt- en ketenvorming is hierbij cruciaal: zonder afzetmarkt is er geen verdienmodel, zonder verdienmodel is geen boer die erin stapt. In het Project Markt en Ketenvorming wordt onderzocht of natte teelten een alternatief verdienmodel voor boeren op veen kunnen zijn. Doel is om als intermediair daadwerkelijk een keten van teelt en afnemers te vormen. Alle rapporten zijn hier te vinden onder ‘Markt’.
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven

Vezel Hub neemt hittepers in gebruik (voor iedereen)
Doorbraakprojecten
De Collectieve Vezel Hub heeft een nieuwe hittepers opgesteld in een ruimte bij The Green Village, waarmee innovatieve makers worden gestimuleerd nieuwe ‘recepten’ voor biobased plaatmaterialen te ontwikkelen. Met deze hittepers kunnen zij veel samples en prototypes maken, zonder zelf te investeren in dure apparatuur.

Nieuwe gids biobased isolatie voor renovatieprojecten
Alle
C-Creators heeft de Biobased Booster gelanceerd. Een gids die woningcorporaties, bouwbedrijven en leveranciers helpt om biobased isolatiematerialen succesvol toe te passen in renovatieprojecten. De gids geeft door middel van een stappenplan en praktijkvoorbeelden handvatten die direct toepasbaar zijn bij renovatieprojecten.

Aan de slag met wensen uit de zaal van Dag Biobased Bouwen
Initiatieven van partners
Transitiebegeleider Chantal van Schaik neemt de wensen van het netwerk, opgetekend tijdens de Dag van Biobased Bouwen, mee als leidraad in haar nieuwe functie. Zij gaat ons netwerk begeleiden en maakt zich sterk om biobased in te zetten als versneller van de woningbouw samen met de ketenpartners in Zuid-holland.