Onderzoeken
In het Project Markt en Ketenvorming wordt onderzocht of natte teelten een alternatief verdienmodel voor boeren op veen kunnen zijn.
Bodemdaling
Het veen in Nederland klinkt op veel plekken met 10 mm of meer per jaar in. Dit proces is al honderden jaren aan de gang. De bodemdaling zorgt voor verzakkingen, verzilting door instromend zeewater, versnippering van peilvakken voor waterbeheer en als zodanig voor economische schade. Door oxidatie van het veen wordt jaarlijks 4,2 miljoen ton CO2 uitgestoten. Dit is 4% van de totale jaarlijkse uitstoot van Nederland. Iedere hectare veen- landbouwgrond stoot per jaar 15-30 ton CO2 uit. In het Klimaatakkoord is een reductie van 1 Mton CO2-eq. vanaf 2030 afgesproken voor veenweidegebieden.
Innovatie Programma Veen/Veenweiden innovatiecentrum
Het doel van Innovatie Programma Veen (IPV) en het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) is het reduceren van bodemdaling met 90% en het tegengaan van CO2-uitstoot. Echter daar moet een rendabele vorm van landbouw tegenover staan. Het IPV en VIC streven naar vermijding van bodemdaling en CO2-uitstoot met duurzaam behoud van landbouw. Markt- en ketenvorming is hierbij cruciaal: zonder afzetmarkt is er geen verdienmodel, zonder verdienmodel is geen boer die erin stapt. In het Project Markt en Ketenvorming wordt onderzocht of natte teelten een alternatief verdienmodel voor boeren op veen kunnen zijn. Doel is om als intermediair daadwerkelijk een keten van teelt en afnemers te vormen. Alle rapporten zijn hier te vinden onder ‘Markt’.
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven

TheNewMakers: 108 flexwoningen binnen 10 maanden
Reportages
Ze krijgen meer en meer bezoekers over de fabrieksvloer in Ridderkerk. En dat is niet voor niets. Zo kwamen gedeputeerden van de provincie Zuid-Holland langs en ging ook Cirkelstad op werkbezoek bij TheNewMakers. Dit architecten- en ingenieursbureau levert heel snel biobased modulaire huizen. Zelfs een hele wijk.

Project Stadsgrond opent steenfabriek in Rotterdam op bijzondere locatie
Doorbraakprojecten
Het doorbraakproject Stadsgrond heeft prachtig nieuws. In Rotterdam start het het met een bijzondere circulaire steenfabriek in het iconische Ferro Dome-gebouw. De fabriek wordt nu opgebouwd en is in september 2025 operationeel.

Biobased Teststraat Consortium doorloopt bijzonder traject: Nu verder met interactieve tool
Doorbraakprojecten
Het Biobased Teststraat Consortium heeft prachtige vorderingen gemaakt en het doorbraakproject afgesloten. Het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouwen (NKBB) breekt nu verder door met een interactieve tool voor certificering van biobased bouwmaterialen. Met Tessa Bloembergen en Jelte van Mil blikt dit vernieuwersnetwerk terug op een leerzame periode.