Initiatieven van partners
Binnen het project 'Circulaire houtketen Zuid-Holland' is het doel om ten minste één waardeketen van sloophout naar circulair houtproduct op te zetten.
Sloophout heeft veel potentie voor herfabricage en kan een belangrijke rol spelen als biobased grondstof. Naar schatting komt 40% van het sloophout in Nederland uit Zuid-Holland. Dit biedt kansen om partijen in de houtindustrie naar de regio te trekken. Binnen het project 'Circulaire houtketen Zuid-Holland' is het doel om ten minste één waardeketen van sloophout naar circulair houtproduct op te zetten.
Achtergrond
Eind 2021 is door Sloopcheck in opdracht van de provincie Zuid-Holland een verkenning gedaan naar de potentie van de hoogwaardige verwerking van ‘afval’-hout (gebruikt hout) in de provincie Zuid-Holland. Een belangrijke conclusie was dat de kans op opschaling van houthergebruik het grootst is als er wordt ingezet op herfabricage: de industriële verwerking van hout tot zo-goed-als-nieuwe producten. In 2022 is dit onderzoek verlengd om beter in kaart te brengen wat voor gebruikt hout er specifiek vrijkomt uit sloopprojecten, welk deel daarvan geschikt is voor herfabricage, en wat er nodig is om dit te realiseren.
De potentie van sloophout
Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat gebruikt hout, waaronder sloophout, veel potentie heeft voor herfabricage. In Nederland komt 2.5 meer gebruikt hout vrij dan hout uit bossen. Dat is goed voor zo’n 15% van de hele Nederlandse vraag. Een groot deel hiervan komt uit Zuid-Holland. Hout uit sloop komt naar schatting voor zo’n 40% uit Zuid-Holland. Hoewel Zuid-Holland weinig bossen heeft, kan Zuid-Holland door het verwaarden van gebruikt hout dus toch een belangrijke rol spelen in de productie van biobased grondstoffen. Deze rol als ‘circulaire houtbron’ heeft de potentie om partijen in de houtindustrie naar de regio te trekken.
Ketensamenwerking
In het project 'Circulaire Houtketen Zuid-Holland gaan partijen aan de slag om te komen tot langdurige ketensamenwerkingen. Hierin staan partijen centraal die hout verwerken tot halffabricaat en partijen die dit halffabricaat verwerken tot eindproduct. Partijen worden geholpen met advies, het vinden van partners en met het opzetten van testprojecten. Er wordt ingezet op het ondersteunen van meerdere clusters van partijen die samen aan de slag gaan om een keten op te zetten. Het concrete doel is dat er aan het einde van 2023 binnen één of meer van deze ketens een eerste levering van een circulair houtproduct heeft plaatsgevonden.
Neem voor meer informatie contact op met hermen@sloopcheck.nl
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven

Biobased Teststraat Consortium doorloopt bijzonder traject: Nu verder met interactieve tool
Doorbraakprojecten
Het Biobased Teststraat Consortium heeft prachtige vorderingen gemaakt en het doorbraakproject afgesloten. Het Nationaal Kenniscentrum Biobased Bouwen (NKBB) breekt nu verder door met een interactieve tool voor certificering van biobased bouwmaterialen. Met Tessa Bloembergen en Jelte van Mil blikt dit vernieuwersnetwerk terug op een leerzame periode.

Vezel Hub neemt hittepers in gebruik (voor iedereen)
Doorbraakprojecten
De Collectieve Vezel Hub heeft een nieuwe hittepers opgesteld in een ruimte bij The Green Village, waarmee innovatieve makers worden gestimuleerd nieuwe ‘recepten’ voor biobased plaatmaterialen te ontwikkelen. Met deze hittepers kunnen zij veel samples en prototypes maken, zonder zelf te investeren in dure apparatuur.

Nieuwe gids biobased isolatie voor renovatieprojecten
Alle
C-Creators heeft de Biobased Booster gelanceerd. Een gids die woningcorporaties, bouwbedrijven en leveranciers helpt om biobased isolatiematerialen succesvol toe te passen in renovatieprojecten. De gids geeft door middel van een stappenplan en praktijkvoorbeelden handvatten die direct toepasbaar zijn bij renovatieprojecten.