Doorbraakprojecten
De Stro Inblaascoalitie pakt intussen ook lekker door met het (praktijk-) onderzoek naar het inblazen van stro als na-isolatie van huizen en panden. Dat doet het samen met Squarewise, Isoleerbewust, The Green Village, Vlok, Vorm en Natuurplus. Binnenkort wordt de eerste inblaasmachine door de coalitie aangeschaft voor verhuur in de bouw.
Gedreven pionier van de Stro Inblaas-coalitie is onder anderen Joost van der Waal met inmiddels ruim 12.000 volgers op LinkedIn. Daar weet hij zich te manifesteren voor het hoge transitiedoel binnen bouwend Nederland met interessante testen, slimme video-posts op de socials over het belang en voordeel van biobased isoleren. De coalitie krijgt ook nog een support van Takkenkamp, Building Balance en Van Wijnen.
,,Kijk, dit wordt hem’’. Op een foto laat Joost de inblaasmachine zien, die de werkgroep Machine van de Stro Inblaascoalitie binnenkort aanschaft voor verhuur aan zzp’ers in de bouw. Dat kan dankzij de subsidie die Provincie Zuid -Holland gaf aan dit doorbraakproject. ,,De machine wordt ondergebracht bij de Stichting Toekomstgericht Boeren in Numansdorp.
Leren omgaan
Met behulp van de inblaasmachine kunnen lokale bouwlieden straks woningen isoleren met gecertificeerd inblaasstro en ermee leren omgaan. Datzelfde doet ook de Takkenkamp Groep, dat de mogelijkheden voor natuurvriendelijk biobased isoleren met stro onderzoekt en zijn bestaande machinepark inzet.
Met een achtergrond als architect heeft hij inmiddels in zijn directe omgeving zo’n twintig huizen en panden biobased geïsoleerd met verhakselde vezels. Dat doet hij vanuit zijn eigen ecologische isolatiebedrijf Isoleerbewust met lokale zzp’ers in regio Rotterdam. Dat, niet toevallig, een opslagruimte heeft in de kelder van het oude zwembad Tropicana waar Blue City is gehuisvest. Hier liggen zijn natuurlijk grondstoffen als kartonpulp, houtvezel, cellulose hennep en stro opgeslagen.
Building Balance
Dat laatste, stro, staat al langere tijd volop in de belangstelling vanwege een hoogwaardige en goed toepasbare isolatiewaarde. ,, Stro houdt door zijn hoge dichtheid zomerhitte langer buiten dan bijvoorbeeld glaswol. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt door onder meer Building Balance om de lambdawaarde waarmee gerekend mag worden te verhogen door verschillende vezellengtes. Het kan dan van 0,054 naar hopelijk 0,046. Dat is een mooie verbetering’’, aldus Joost
Het toepassen van stro als isolatie wordt onder meer getest door Takkenkamp om tot een gecertificeerd product te komen en in Delft bij de proeftuin van Green Village. Stro en ook miscanthus als inblaasstro worden als meest kansrijk gezien om mee op te schalen als natuurlijk isolatiemateriaal in de bouw. Joost: ,, Stro en miscanthus worden lokaal geteeld en kunnen eenvoudig worden ingeblazen. Het wordt als meest kansrijk gezien door Building Balance.’’
170 aanvragen in paar maanden
Samen met de leden van de Stro Inblaascoalitie, stopt Joost veel tijd in het testen en verspreiden van info over biobased isolatiematerialen om de bouwtransitie te versnellen. Bij de Vakgroep Strobouw gaat hij ook les volgen in stro inblazen. Ook VLOK, branchevereniging voor vakmensen, informeert haar leden inmiddels over het inblazen van stro bij bouwprojecten.
De vraag naar ecologisch isoleren neemt toe, is de ervaring van Joost. Zo ontving hij in een paar maanden tijd 170 aanvragen voor projecten uit het hele land en verstuurde hij al 300 van zijn Kopersgidsen. Hij kiest voor een lokale werkomgeving en geeft de aanvragen inmiddels buiten de Rotterdamse regio door aan anderen met dezelfde missie.
Joost van der Waal zal ook spreken op de Dag van Biobased Bouwen, 21 november in het Provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag.
Leestip: Joost van der Waal werd geïnspireerd door het boek ‘The ask, you answer’ van Marcus Sheridan.
Meer initiatieven
Teststraat Consortium komt met roadmap voor certificering
Doorbraakprojecten
Het doorbraakproject van het Biobased Teststraat Consortium (BTC) is een belangrijke stap verder. Het ontwikkelt een roadmap waarin brede kennis wordt ondergebracht en producenten in zes stappen door het proces heen worden geleid om tot een gecertificeerd product te komen.
Project Stadsgrond: Lessen stenen maken in afwachting fabriekje
Doorbraakprojecten
In afwachting van een definitieve plek voor een kleine proeffabriek in Rotterdam gaat het doorbraakproject Stadsgrond intussen verder met workshops. Vlakbij het beoogde terrein worden de komende maanden praktijklessen gegeven in het maken van Compressed Earth Blocks.
Wilgen in Business fundatieproef
Doorbraakprojecten
Het project Wilgen in Business gaat lekker door. Er is een veld aangelegd met 1000 jonge wiepen, waarbij de groei wordt onderzocht bij verschillende waterstanden. Ook is er inmiddels een fundatieproef gestart bij datzelfde veld in de polder van Zegveld.