DGBC lanceert woordenboek voor duurzaam bouwen

DGBC lanceert woordenboek voor duurzaam bouwen

DGBC lanceert woordenboek voor duurzaam bouwen

Algemeen

Stichting DGBC heeft een handig Duurzaam bouwen-woordenboek gelanceerd. Het woordenboek bevat 264 veelgebruikte termen en afkortingen die betrekking hebben op duurzaam, CO2-neutraal, circulair, gezond en klimaatadaptief bouwen

Status:

Lopend

Looptijd:

2024

Organisaties:

Stichting Dutch Green Building Council (DGBC)

Documenten

Stichting Dutch Green Building Council is een landelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving in hoog tempo toekomstbestendig te maken. ‘Dat is nodig, omdat klimaatverandering sneller gaat dan gedacht. Wij kunnen met onze brede achterban uit de bouw- en vastgoedsector het verschil maken’, aldus DGBC dat zetelt in Den Haag.

WEii, Adaptief vermogen, EPBD IV, EU Taxonomie, zijn bijvoorbeeld enkele woorden en afkortingen die in het woordenboek voorkomen. Om de stap naar een duurzame, circulaire en toekomstbestendige bouwsector te kunnen maken, is het belangrijk dat de kennis voor álle betrokkenen te begrijpen is en makkelijk te vinden.

Afkortingen en jargon

Merel den Otter is senior communicatieadviseur bij DGBC en initiatiefnemer van het woordenboek: “Het is belangrijk dat we allemaal dezelfde taal spreken. We willen duurzaam bouwen voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk maken. Maar hoe doen we dat, als we spreken in afkortingen en jargon? Zelf werk ik nu bijna een jaar in de bouw- en vastgoedsector en ik kom inmiddels aardig mee. Maar de eerste maanden duizelde het mij door alle afkortingen en vaktermen. Ik heb dagelijks dingen moeten opzoeken. DGBC is aanjager van de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland. In die rol verbinden we onder meer markt en overheid, delen we kennis en ontwikkelen we tools. Een woordenlijst kan daarin niet ontbreken.”

Nu nog een bètaversie

Het gaat vooralsnog om een bètaversie, die de komende tijd verder wordt uitgebouwd met bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving. ,,Omdat we het woordenboek nog verder ontwikkelen, ontvangen we graag feedback van gebruikers,” zegt Den Otter.
Ze is te bereiken via: m.denotter@dgbc.nl

Lees hier ook het Partner-initiatief: Het Nieuwe Normaal; 1 taal voor circulair bouwen van Cirkelstad. Een eenduidige taal en nieuwe standaard voor circulair bouwen en circulaire gebiedsontwikkeling.


Betrokken deelnemers

Status:

Lopend

Looptijd:

2024

Organisaties:

Stichting Dutch Green Building Council (DGBC)

Documenten