Partnerinitiatieven
Cirkelstad start met een leertraject Het Nieuwe Normaal (HNN): een gedragen standaard met haalbare en ambitieuze prestaties op circulair bouwen. Tijdens fysieke sessies in Zuid-Holland en digitale bijeenkomsten wordt geleerd over HNN en hoe het is toe te passen
Het Nieuwe Normaal (HNN) is een eenduidige taal met haalbare én ambitieuze circulaire prestaties voor de bouwsector. In dit programma van Cirkelstad leer je als gemeente, woningcorporatie, projectontwikkelaar, architect of aannemer Het Nieuwe Normaal (HNN) toe te passen in de praktijk.
Leerstof in vijf sessies
Tijdens de eerste sessie, die start op 18 april, leer je op speelse wijze afwegingen maken tussen verschillende indicatoren van HNN. Je past het geleerde vervolgens toe op een eigen casus, waarbij je keuzes maakt tussen de diverse HNN-indicatoren en een ambitie opstelt.
De tweede sessie staat in het teken van aanbesteden en inkopen. Hoe vertaal je HNN in een aanbesteding, hoe stuur je op prestaties en vertaal je dit in eisen en criteria? En hoe zorg je dat dit geborgd wordt bij inkoop? Naast de theorie komt er een opdrachtgever langs die zijn ervaringen deelt over een ‘HNN-aanbesteding’.
Circulair ontwerpen volgens HNN
Sessie drie staat in het teken van ontwerpen. Wat betekent circulair ontwerpen volgens HNN voor zowel het ontwerp zelf als voor de toe te passen maatregelen en materialen? Je gaat aan de slag met een simpele ontwerpopgave voor jouw eigen casus. Naast de theorie nemen een architect en een aannemer je mee in een praktijkvoorbeeld en word je geïnspireerd met een rondleiding bij een voorbeeldproject.
Financiële en juridische kaders van circulair bouwen volgens HNN staan centraal in de vierde sessie. Er wordt onder meer ingegaan op de investerings- en onderhoudskosten van gebouwen.
Projecten worden geëvalueerd
In de laatste en vijfde sessie worden handvatten meegegeven om het geleerde van dit traject te borgen in de organisatie. ‘Met behulp van TranCiBo (transitie circulair bouwen) – een onderzoeksprogramma van de Vrije Universiteit Amsterdam en TU Delft gericht op circulaire samenwerkingsvormen – passen we een concrete gedragsinterventie toe. Het type interventie stemmen we af op jouw eigen casus’, aldus Cirkelstad. Ook volgt evaluatie. ‘Iedere deelnemer draagt een (circulair) project aan dat wordt geëvalueerd. Deze evaluatie vult iedere deelnemer zelf in. Vervolgens voer je een validatiegesprek van ongeveer 2 uur met een HNN-evaluator’.
Aanmelden voor 15 maart
Vragen? Neem contact op met Cirkelstadspinner Thirza Monster: thirza@cirkelstad.nl of 06 - 28 44 65 12. Doe mee! Meld je uiterlijk 15 maart 2024 aan via het online formulier
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven
Handleiding voor biobased verduurzamen bestaande bouw
Alternatieven voor Isolatie
OnderhoudNL en onze ketenpartner Building Balance hebben een handleiding 'Biobased verduurzamen in bestaande bouw' uitgebracht.
Circulair financieren: Maak je waarde in de hele keten helder
Algemeen
De kracht van ons netwerk bewees zich in juni direct tijdens de themadag over circulair financieren. ‘Wanneer is er voldoende massa bermgras voor verwaarding?’ was een van de kennismakingsvragen. Bouwbedrijf Hochtief bood direct het grasoverschot aan dat vrijkomt bij de aanleg van een weg. Een leerzame dag op meerdere fronten.
Doorbraakprojecten: Fietspad, grond en fabriekslocatie gezocht
Algemeen
Grond gezocht, een fabriekslocatie, betrouwbaarheid rondom kennisoverdracht, contacten, wilgenboeren op veenweiden, nieuwe liaisons versus oude economie en een fietspad. We hadden opnieuw een vruchtbare meeting met ons vernieuwersnetwerk op weg naar biobased bouwen door onze zes doorbraakprojecten.