Onderzoeken
De provincie Zuid-Holland heeft het Louis Bolk Instituut, - het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid-, gevraagd om een whitepaper te ontwikkelen over de veelzijdige toepassing van wilgenhout.
De waarde van de wilg is groot. De boomsoort ondersteunt meer dan 450 verschillende insectensoorten. Daarnaast houdt de wilg veel CO₂ vast door haar snelle groei. En de boom helpt ook nog eens met het verbeteren van de waterkwaliteit en kan worden ingezet voor de bouw.
Toepassing wilgentenen
Al deze kennis komt voort uit de hackathon die de provincie Zuid-Holland begin 2023 organiseerde in samenwerking met Blue City. Hier werd onder meer een verkenning gedaan naar de hoogwaardige toepassingen van wilgentenen. Het hout van de wilgentegen kan namelijk iedere drie jaar gewonnen worden. Wilgenhout blijkt veelzijdig: van toepassingen in de grond-weg-waterbouw tot houtvezels voor bouwmaterialen, van bodemverbeteraar tot manden.
De mogelijkheden met wilgenhout biedt kansen op zowel economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Gedacht wordt aan een nieuw verdienmodel voor de landbouw in het veenweidegebied, het vergroenen van steden en het vrijkomen van circulaire biobased grondstoffen die hoogwaardig kunnen worden ingezet. Om al deze mogelijkheden inzichtelijk te krijgen heeft de provincie Zuid-Holland het Louis Bolk Instituut gevraagd een whitepaper te ontwikkelen.
De whitepaper is in het bijzonder interessant voor toekomstgericht boeren en zorgt voor bewustwording over de potentie van de wilg bij grondeigenaren en beleidsmedewerkers.
De oplevering staat gepland medio tweede kwartaal 2024.
Zie jij ook kansen voor de wilg of wil je doorpraten? Neem contact op met Annette Kabel via af.kabel@pzh.nl.
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven
Teststraat Consortium komt met roadmap voor certificering
Doorbraakprojecten
Het doorbraakproject van het Biobased Teststraat Consortium (BTC) is een belangrijke stap verder. Het ontwikkelt een roadmap waarin brede kennis wordt ondergebracht en producenten in zes stappen door het proces heen worden geleid om tot een gecertificeerd product te komen.
Stro Inblaascoalitie schaalt op met eerste machine voor verhuur
Doorbraakprojecten
De Stro Inblaascoalitie pakt intussen ook lekker door met het (praktijk-) onderzoek naar het inblazen van stro als na-isolatie van huizen en panden. Dat doet het samen met Squarewise, Isoleerbewust, The Green Village, Vlok, Vorm en Natuurplus. Binnenkort wordt de eerste inblaasmachine door de coalitie aangeschaft voor verhuur in de bouw.
Project Stadsgrond: Lessen stenen maken in afwachting fabriekje
Doorbraakprojecten
In afwachting van een definitieve plek voor een kleine proeffabriek in Rotterdam gaat het doorbraakproject Stadsgrond intussen verder met workshops. Vlakbij het beoogde terrein worden de komende maanden praktijklessen gegeven in het maken van Compressed Earth Blocks.