Louis Bolk Instituut komt met whitepaper wilgenhout

Louis Bolk Instituut komt met whitepaper wilgenhout

Louis Bolk Instituut komt met whitepaper wilgenhout

Partnerinitiatieven

De provincie Zuid-Holland heeft het Louis Bolk Instituut, - het kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid-, gevraagd om een whitepaper te ontwikkelen over de veelzijdige toepassing van wilgenhout.

Status:

Lopend

Looptijd:

januari 2024- heden

Organisaties:

Provincie Zuid-Holland Louis Bolk Instituut

Documenten

De waarde van de wilg is groot. De boomsoort ondersteunt meer dan 450 verschillende insectensoorten. Daarnaast houdt de wilg veel CO₂ vast door haar snelle groei. En de boom helpt ook nog eens met het verbeteren van de waterkwaliteit en kan worden ingezet voor de bouw.

Toepassing wilgentenen

Al deze kennis komt voort uit de hackathon die de provincie Zuid-Holland begin 2023 organiseerde in samenwerking met Blue City. Hier werd onder meer een verkenning gedaan naar de hoogwaardige toepassingen van wilgentenen. Het hout van de wilgentegen kan namelijk iedere drie jaar gewonnen worden. Wilgenhout blijkt veelzijdig: van toepassingen in de grond-weg-waterbouw tot houtvezels voor bouwmaterialen, van bodemverbeteraar tot manden.

De mogelijkheden met wilgenhout biedt kansen op zowel economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Gedacht wordt aan een nieuw verdienmodel voor de landbouw in het veenweidegebied, het vergroenen van steden en het vrijkomen van circulaire biobased grondstoffen die hoogwaardig kunnen worden ingezet. Om al deze mogelijkheden inzichtelijk te krijgen heeft de provincie Zuid-Holland het Louis Bolk Instituut gevraagd een whitepaper te ontwikkelen.

De whitepaper is in het bijzonder interessant voor toekomstgericht boeren en zorgt voor bewustwording over de potentie van de wilg bij grondeigenaren en beleidsmedewerkers.

De oplevering staat gepland medio tweede kwartaal 2024.

Zie jij ook kansen voor de wilg of wil je doorpraten? Neem contact op met Annette Kabel via af.kabel@pzh.nl.


Betrokken deelnemers

Status:

Lopend

Looptijd:

januari 2024- heden

Organisaties:

Provincie Zuid-Holland Louis Bolk Instituut

Documenten