Reportages
Samen met instituut DRIFT wordt onderzoek gedaan naar barrières en oplossingen om verder te komen in onze bouwprocessen en doorbraakprojecten. Dat leidt tot een levend document richting een nieuw leertraject.
De bijeenkomst van ons Vernieuwersnetwerk Biobased Bouwen in Café Utopie in Den Haag op 21 maart is een leerzame ontmoeting geworden, die een vervolg krijgt. We praten met elkaar over onder meer de doorbraakprojecten en op welke vervolgstappen het vernieuwersnetwerk zich moet gaan richten.
Onder begeleiding van Sophie Buchel en Laura van Bellen van onderzoeksinstituut DRIFT en Inger van Doorn van Squarewise wordt onderzocht tegen welke barrières projecten van onze netwerkleden aanlopen, wordt gezocht naar mogelijke oplossingen en een leertraject rond biobased bouwen ontwikkeld voor de toekomst. Dat doen we met elkaar.
Op de meeting in Utopia stond een aantal vragen centraal zoals: Wat staat de transitie in de weg? Waar moet het vernieuwersnetwerk zich op richten om van en met elkaar al doende te leren, hoe kunnen we versnellen?
Extra steun doorbraakprojecten
De doorbraakprojecten Tomatenloof Verbindt, de Stro Inblaascoalitie, Stadsgrond, Wilgen in Business, Coöperatieve hub verzelverwerking en het Biobased Teststraat Consortium krijgen behalve financiële ondersteuning van de provincie, zo ook inhoudelijke ondersteuning vanuit ons netwerk. Dat geldt voor deze projecten maar ook voor andere netwerkdeelnemers.
Welke barrières komen we tegen?
Tijdens de netwerkbijeenkomst werden de aanwezigen in verdiepingssessies ondervraagd en vragen geïnventariseerd door the Dutch Research Institute fot Transition (DRIFT), die ons netwerk ondersteunt bij dat transitiegerichte leerproces.
Barrières waarmee de doorstartprojecten te maken hebben worden nader onderzocht. Aan de orde onder meer: Reststromen die vaak vervuild zijn (tuinbouw, grond). De vraag welke ketenpartij verantwoordelijk is voor het verwerken van reststroom tot grondstof. Certificering (bijvoorbeeld t.b.v. brandveiligheid) voor elk nieuw product loopt flink in de kosten voor vernieuwers. Kennis van testuitslagen blijft eigendom van testinstituten en adviseurs, niet van producenten. Lobby van gangbare materiaalproducten en grote bouwbedrijven houdt verandering tegen. Bouwers willen garanties die biobased producten nog niet altijd kunnen bieden. Het is lastig om het MKB in te bouw mee te krijgen.
Hoe nu verder?
Er volgt eind juni een tweede netwerkbijeenkomst rondom deze doorbraakthema’s en het verdere onderzoek van DRIFT. Hierin komen de vragen, opmerkingen en barrières verder aan de orde.
Betrokken deelnemers
Meer initiatieven
Teststraat Consortium komt met roadmap voor certificering
Doorbraakprojecten
Het doorbraakproject van het Biobased Teststraat Consortium (BTC) is een belangrijke stap verder. Het ontwikkelt een roadmap waarin brede kennis wordt ondergebracht en producenten in zes stappen door het proces heen worden geleid om tot een gecertificeerd product te komen.
Stro Inblaascoalitie schaalt op met eerste machine voor verhuur
Doorbraakprojecten
De Stro Inblaascoalitie pakt intussen ook lekker door met het (praktijk-) onderzoek naar het inblazen van stro als na-isolatie van huizen en panden. Dat doet het samen met Squarewise, Isoleerbewust, The Green Village, Vlok, Vorm en Natuurplus. Binnenkort wordt de eerste inblaasmachine door de coalitie aangeschaft voor verhuur in de bouw.
Project Stadsgrond: Lessen stenen maken in afwachting fabriekje
Doorbraakprojecten
In afwachting van een definitieve plek voor een kleine proeffabriek in Rotterdam gaat het doorbraakproject Stadsgrond intussen verder met workshops. Vlakbij het beoogde terrein worden de komende maanden praktijklessen gegeven in het maken van Compressed Earth Blocks.