Doorbraakproject: Plaatmateriaal van Tomatenloof Verbindt

Doorbraakproject: Plaatmateriaal van Tomatenloof Verbindt

Doorbraakproject: Plaatmateriaal van Tomatenloof Verbindt

Collectieve vezelverwerking

Het project Tomatenloof Verbindt is een van de projecten die met subsidie van de provincie Zuid-Holland een doorstart kan maken. Een bijzondere nieuwe keten. Reststromen uit tuinbouw ingezet voor bouwplaten.

Status:

Lopend

Looptijd:

2022 - heden

Organisaties:

Baars & Bloemhoff, Building Balance, Renewi, BlueBlocks, SAM Panels

Documenten

Tomatenloof (overgebleven stengels, blad, vruchten) aan het eind van de teelt vormt een grote zijstroom. De vezels zijn onder meer goed bruikbaar in de productie van plaatmateriaal. Dat is waar dit doorbraakproject, - Tomatenloof Verbindt-, zich op focust. Daarmee wordt de eerste lokale glastuinbouw-reststroomketen in Zuid-Holland opgeschaald naar een economisch en ecologisch optimaal plaatmateriaal voor (interieur)-bouwprojecten.

Dit is het doel

Er wordt in 2024 verder gewerkt aan de ontwikkeling van een vervezelingshub en een productielocatie voor glastuinbouwreststromen met integratie van andere bio-ketens zoals de bermgrasketen. Tegen 2030 willen de project-deelnemers een biobased bouwindustrie voor kassenbouwreststromen in Hoek van Holland creëren. Daar kunnen dan ook andere bedrijven en scale-ups binnen en buiten de regio van gaan profiteren. Ook belangrijk: Het plaatmateriaal wordt dusdanig ontwikkeld, evenals de opzet van de nieuwe keten, dat er kan worden geconcurreerd op prijs en duurzaamheid met grote plaatproducenten.

Wie zit erachter en wat doen ze?

Er zijn vier partijen die aan de opzet van deze keten werken en elkaar ondersteunen.

Baars&Bloemhoff is specialist op het gebied van decoratief plaatmateriaal voor de interieurbouw. Het bedrijf distribueert in 2024 de eerste 120 ‘tomatenloof-bouwplaten’ en brengt ze effectief op de markt waarbij eindgebruikers worden voorzien van het juiste kennisniveau in theorie en praktijk.

Building Balance helpt mee deze keten te ontwikkelen en is betrokken bij onder meer de aanvraag van subsidie en investeringsregels te verlagen voor een doorbraak. Dit landelijke transitieprogramma heeft als doel het gebruik van bio grondstoffen in de bouw versneld op te schalen.

Afvalverwerker Renewi is marktleider in recycling binnen de Benelux en gevestigd in Hoek van Holland. Het bedrijf is marktleider in het verwerken van kasstromen en wil de bedrijfsbrede transitie van afval naar product realiseren. 50 procent van de grondstoffen die binnenkomt bestaat uit (glas)tuinbouwresten waarvan nieuwe producten, zoals deze platen, kunnen worden gemaakt.

BlueBlocks is start-up producent met behoefte aan een eerste productiefaciliteit na succesvolle opstart in BlueCity. Het bedrijf van biodesigner Marjanne Cuypers richt zich op ongebruikte reststromen uit de agrofoodsector en andere natuurlijke grondstoffen zoals tuinbouwafval voor het maken van nieuwe materialen.

SAM Panels is een scale-up producent met veel ervaring en een bewezen productielijn met behoefte om verkoop te drijven en zo op te schalen. Het ontwikkelde al een proces om van cellulose vezels geperste biobased bouwpanelen te maken als alternatief voor hardboard, plaatmateriaal van HDF, MDF en gips. Het kijkt daarbij ook naar een verdienmodel voor boeren en tuinders.


Status:

Lopend

Looptijd:

2022 - heden

Organisaties:

Baars & Bloemhoff, Building Balance, Renewi, BlueBlocks, SAM Panels

Documenten