Klaske Postma

Klaske Postma

Ondernemers

Ondernemers

Functie

expert vezelverwerking, materiaalproducent, oprichter

Organisatie

VanHier

Links

Links

Links

Links

Wat is je motivatie om lid te zijn van het netwerk?

 In 2019 ben ik gestart met ketenprojecten binnen vezel-verwaarding, samen met o.a. boeren, tuinders, natuurbeheer, groenverwerkers en ook de Provincie Zuid Holland heeft daar een grote rol in. In 2021 ontwikkelden we onder VanHier het plaatmateriaal BioM, wat als eerste toegepast wordt als biolaminaat binnen de meubel- en interieurbranche. We verwerken reststromen zoals riet- en grasmaaisel, en plantafval uit de tuinbouw, en we verwerken vezelteelten zoals olifantsgras, lisdodde, sorghum en zonnekroon. We hebben ook al meerdere prototypes in afbouwplaten gemaakt, en met onze eigen ontwikkelde verwerkingstechniek zouden we zelfs naar constructieve platen kunnen. Ik zou hierin graag de mogelijkheden willen verkennen, zodat we op onze productielocatie in Bleiswijk sneller kunnen opschalen.

Hoe draag je bij aan de transitieagenda?

 Door mijn nieuwsgierigheid en creatieve oplossingen om te zetten naar concrete resultaten. Ik zou graag mijn praktijk-kennis op het gebied van vezelverwerking verder willen delen

Klaske Postma werkt mee aan:

Teststraat Consortium komt met roadmap voor certificering

Doorbraakprojecten

Het doorbraakproject van het Biobased Teststraat Consortium (BTC) is een belangrijke stap verder. Het ontwikkelt een roadmap waarin brede kennis wordt ondergebracht en producenten in zes stappen door het proces heen worden geleid om tot een gecertificeerd product te komen.

Doorbraakprojecten: Fietspad, grond en fabriekslocatie gezocht

Doorbraakprojecten

Grond gezocht, een fabriekslocatie, betrouwbaarheid rondom kennisoverdracht, contacten, wilgenboeren op veenweiden, nieuwe liaisons versus oude economie en een fietspad. We hadden opnieuw een vruchtbare meeting met ons vernieuwersnetwerk op weg naar biobased bouwen door onze zes doorbraakprojecten.

Dit zijn onze zes doorbraakprojecten die van start gaan

Doorbraakprojecten

De zes doorbraakprojecten biobased bouwen zien de ondersteuning van de provincie Zuid-Holland als een enorme stimulans om door te pakken. ‘De subsidie maakt het voor ons eenvoudiger meer mensen aan het werk te zetten en te versnellen’, zegt Remko Roest van Tomatenloof Verbindt.

Doorbraakproject: Coöperatieve hub vezelverwerking

Doorbraakprojecten

De oprichting van een coöperatieve vezelverwerking hub is een van de projecten die met subsidie van de provincie Zuid-Holland in 2024 een doorstart maakt. Hier wordt het gehele proces van vezelverwerking tot biobased (af)bouwplaten georganiseerd. Van reststroom lokaal naar (af)bouwplaten op grote schaal.

Doorbraakproject: Teststraat snellere certificering

Doorbraakprojecten

Biobased materialen worden nog te weinig toegepast vanwege complexe certificering met hoge kosten. Het Biobased Teststraat Consortium (BTC) wil dit oplossen door een innovatieve teststraat te creëren waar dit sneller en goedkoper kan. Het is een van de projecten die met subsidie van de provincie Zuid-Holland in 2024 een doorstart maakt.

Ketenproject van Land tot Pand krijgt steeds meer vorm

Initiatieven van partners

Het ketenproject van Land tot Pand, van Building Balance, neemt steeds meer tastbare vormen aan. Dat is goed nieuws met de bouwopgave van alleen al 235.460 nieuwe woningen in Zuid-Holland. Afgesproken is dat voor 2030, 30 procent daarvan met minimaal 30 procent biobased materialen gebouwd moet gaan worden. Vezelgewassen worden belangrijke spelers.

Functie

expert vezelverwerking, materiaalproducent, oprichter

Organisatie

VanHier