Doorbraakproject: Coöperatieve hub vezelverwerking

Doorbraakproject: Coöperatieve hub vezelverwerking

Doorbraakproject: Coöperatieve hub vezelverwerking

Collectieve vezelverwerking

De oprichting van een coöperatieve vezelverwerking hub is een van de projecten die met subsidie van de provincie Zuid-Holland in 2024 een doorstart maakt. Hier wordt het gehele proces van vezelverwerking tot biobased (af)bouwplaten georganiseerd. Van reststroom lokaal naar (af)bouwplaten op grote schaal.

Status:

Lopend

Looptijd:

2021 - heden

Organisaties:

Noorderwind Studio MBB VanHier TNO The Green Village Dijkshoorn Bleiswijk

Documenten

Actieve kennisuitwisseling over reststromen en het productieproces zal zorgen voor versnelling van de biobased bouwindustrie, is de gedachte van de zes initiatiefnemers van dit project. Zij willen met dit project laten zien dat organische reststromen geschikte grondstoffen kunnen zijn voor kwalitatieve (af)bouwplaten en dat deze (af)bouwplaten op grote schaal, zowel in formaat als in aantallen, kunnen worden geproduceerd.

‘In dit project zal daarom een blauwdruk gemaakt worden van een productieproces (technisch en organisatorisch) waarin (af)bouwplaten gemaakt worden van organische reststromen en de business case ontworpen wordt van zowel de verwerkingshub als de biobased (af)bouwplaten producent’, motiveren de partijen.

Drie test- en productielijnen

De hub bestaat uit drie test- en productiefaciliteiten voor (af)bouwplaten van twee verschillende formaten, diktes en vezels. Zo wordt een productielijn gecreëerd waar met een kleine innovatie kan worden begonnen (bij The Green Village), naar middel formaat (bij TNO) tot aan een full scale productie van groot formaat (bij Dijkshoorn).

TNO voert een aantal testen uit specifiek op de kwaliteit van het (af)bouwplaten van zowel klein formaat (geproduceerd bij The Green Village) als groot formaat (geproduceerd bij TNO): Daarbij gaat het onder meer om druksterkte, buigzaamheid, bouwfysische kenmerken en mogelijkheden om hybride platen te maken.

De (af)bouwplaten en bijbehorende materiaalstromen van VanHier, opgericht door Klaske Postma (foto), worden als testcase binnen dit projectplan gebruikt. Het doel is dat de vezelverwerkingshub na opening toegankelijk wordt voor alle (af)bouwplaatproducent uit de regio die gebruik maken van organische reststromen uit Zuid-Holland.

Deze partijen werken eraan mee

Noorderwind is een innovatiebureau dat ruim zes jaar ervaring heeft in business case-ontwikkeling voor en procesbegeleiding van circulaire ketens en ondernemers in de nieuwe economie. Studio MBB heeft ruim vijf jaar ervaring in het ontwikkelen, ontwerpen en produceren van op maat gemaakte recyclingmachines. VanHier is koploper in de ontwikkeling en productie van 100 procent natuurlijk, composteerbaar en recyclebaar (af)bouwplaten van natuurlijke reststromen en vezelteelten.

TNO heeft een groep van ca 15 medewerkers, die zicht bezighoudt met de ontwikkeling van en onderzoek aan hout- en andere biobased bouwproducten. The Green Village ziet biobased materialen als een van de belangrijkste punten in de komende jaren om de gebouwde omgeving verder te verduurzamen. Het biedt ruimte en begeleiding om innovaties in de vroege fase te helpen.

Dijkshoorn Bleiswijk verwerkt groen afval en wil reststromen grootschalig verwerken tot bouwmaterialen. Betrokken bij Living Lab, waar met tuinbouw reststromen geëxperimenteerd wordt door studenten en startups. Dijkshoorn ondersteunt VanHier in de opschaling met diverse machines.


Status:

Lopend

Looptijd:

2021 - heden

Organisaties:

Noorderwind Studio MBB VanHier TNO The Green Village Dijkshoorn Bleiswijk

Documenten