Verkiezingen en biobased bouwen

Verkiezingen en biobased bouwen

Verkiezingen en biobased bouwen

vrijdag 13 oktober 2023

Door: Ellen Lengkeek

Vrijwel alle grote politieke partijen omarmen biobased bouwen en besteden er aandacht aan in hun verkiezingsprogramma. Dat meldt Cobouw dat schrijft over de bouwsector en er onderzoek naar deed.

Zowel D66, Groen-Links-PvdA, CDA, BBB en CU schrijven in hun programma voor de aankomende vervroegde Tweede Kamerverkiezingen - op 22 november 2023- over het belang van biobased bouwen. Cobouw noteerde de materialen hout, vlas, bamboe, lisdodde en riet veelvuldig. Biobased bouwen wordt ook gezien als alternatief voor boeren, die te maken hebben met het stikstofprobleem en zoeken naar alternatieve bedrijfsvoering.

Meer uitgesproken

De mate van interesse van biobased bouwen in de politiek wisselt volgens Cobouw. Zo zou het CDA pleiten voor een minimumaandeel natuurlijke grondstoffen, wil GL-PvdA CO2-uitstoot van bouwmaterialen begrenzen, gaat D66 voor een volwaardig onderdeel van biobased producten in de gebouwde omgeving en stimuleert de VVD circulariteit en biobased bouwen in het algemeen.

Het is niet nieuw dat biobased bouwen onderdeel is van verkiezingsprogramma's. Het is voor deze aankomende verkiezingen voor de Tweede Kamer wel meer uitgesproken, schrijft Cobouw.