Lastige Japanse Duizendknoop in opmars; maar nu leuk

Lastige Japanse Duizendknoop in opmars; maar nu leuk

Lastige Japanse Duizendknoop in opmars; maar nu leuk

donderdag 25 april 2024

Het is een veel gehate plant; de Japanse Duizendknoop. Al lange tijd wordt onderzocht hoe deze woekerplant beteugeld kan worden. De plant wordt nu massaal verbrand met veel CO2-uitstoot als gevolg. Why Knot Design maakt van de plant plaatmateriaal voor interieurbouw. Bij The Green Village in Delft besteden ze er aandacht aan.

De Japanse duizendknoop is een exotische woekerplant die zich in enorme snelheid over heel Nederland heeft verspreidt en een spoor van vernieling achterlaat op openbare plaatsen en in de biodiversiteit. Momenteel wordt deze plant massaal verbrand, wat leidt tot een enorme CO2-uitstoot.

Deze invasieve plantensoort heeft zich een weg gebaand door onze lokale ecosystemen, verstikt inheemse flora en kan zelfs harde materialen zoals beton beschadigen. Maar zij is meer dan een horror plant, ontdekte Why Knot Design.

De ondernemers gebruiken de eigenschappen van dit sterke, lichte onkruid om er lokaal geoogst natuurlijk plaatmateriaal van te maken. Een ideaal product voor duurzame toepassingen in de meubel- en interieursector. Het is 100 procent biobased en bevat geen schadelijke toevoegingen.

Op de website van The Green Village in Delft staat meer te lezen over dit project.