Bustour brengt ook veel ideeën voor doorbraaklijnen

Bustour brengt ook veel ideeën voor doorbraaklijnen

Bustour brengt ook veel ideeën voor doorbraaklijnen

vrijdag 20 oktober 2023

Door: Inger van Dooren

We kijken terug op een geslaagde Bustour Biobased Bouwen. Vanwege een treinstoring hadden we deze dinsdag 10 oktober helaas iets minder deelnemers dan verwacht. Desalniettemin hebben we waardevolle input opgehaald en gezien dat er mooie contacten zijn gelegd.

Met de groep bezochten we twee indrukwekkende voorbeeldprojecten van houtbouw. Zo werden we rondgeleid door Aafke van Dijk van Orga Architect op de gemeentewerf in Nieuwkoop. Dit is een loods en kantoor voor de gemeentelijke groenvoorziening. In het oog springen de 20 meter lange vakwerkliggers in de loods en de resthouten gevel van het kantoor.

We werden die dag ook rondgeleid door Eldin Fajkovic (Respace) in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Respace past hier een box-in-box systeem toe, waarmee kosteneffectief en snel een houten inbouwconstructie kan worden gebouwd. In dit geval kantoorruimte in een grote loods, die in een vorig leven ruimte bood voor de bouw en reparatie van NS treinen.


Knelpunten oplossen

In de bus werd intussen ook gesproken over nieuwe doorbraaklijnen. In januari 2024 organiseert het Vernieuwersnetwerk een inhoudelijke sessie waarbij we gaan brainstormen over nieuwe doorbraaklijnen die knelpunten moeten oplossen op het gebied van biobased bouwen.

Deze lijnen bieden richting en houvast. Tijdens de bustour werden de koppen bij elkaar gestoken om met zoveel mogelijk potentiële doorbraaklijnen te komen. De onderwerpen vlogen door de bus, sommige concreet, anderen wat abstracter.

Over deze lijnen werd gesproken

… het nieuwe biobased landschap van Zuid-Holland, …het bestemmingsplan: de biobased Omgevingswet, …een nieuwe biobased vocabulair: kennisoverdracht door de juiste woordkeuze, … biobased bouwmaterialen hubs, … biobased bouwen bij woningcorporaties, … certificeren en normeringen, … de gezondheidseffecten van biobased bouwen, … de biobased constructie: biobased bouwen als volwaardig alternatief voor beton en staal, … de Welstandscommissie,… biobased gevelbekleding, … biobased plaatmateriaal als lokale ambacht, … biobased productielandschappen, … de biobased geschiedenis: hoe men bouwde voor de fossiele energietransitie, … biobased installatietechnieken, … biobased prefab elementen voor nieuwbouw.