Bijzondere Telers Coöperatie opgericht

Bijzondere Telers Coöperatie opgericht

Bijzondere Telers Coöperatie opgericht

maandag 8 april 2024

Door: Ellen Lengkeek

Opvallend nieuws in Brabant. Daar heeft een groep Brabantse agrariërs de Telers Coöperatie opgericht om biobased bouwmaterialen te produceren. Onder de noemer Banking4Food wordt het ondersteund door de Rabobank en het landelijke transitieprogramma Building Balance.

De coöperatie telt nu veertien leden en komt voort uit het project Brabant Verbouwt Natuurlijk Samen. Een samenwerking tussen onder andere akkerbouwers, loonwerkers, bouwbedrijven en woningcorporaties die zich bezighouden met biobased bouwen.

De veertien agrariërs teelden het afgelopen jaar al verschillende gewassen, bedoeld voor de bouw zoals stro, vlas, vezelhennep en sorghum. Door de unieke samenwerking moet het onder meer tot prijsafspraken komen met afnemers. De coöperatie wil een serieuze partner worden voor de bouwwereld en wordt daarbij door de Rabobank ondersteund.

Uiteindelijk moet er een brede ketensamenwerking van de grond komen. Daarbij is ook onze partner Building Balance nauw betrokken dat bouwt aan diverse ketens ‘van land tot pand’.