1 miljoen voor houtbouw sociale huurwoningen

1 miljoen voor houtbouw sociale huurwoningen

1 miljoen voor houtbouw sociale huurwoningen

maandag 3 juni 2024

De provincie Zuid-Holland stelt 1 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van houtbouw voor sociale huurwoningen op te schalen. Ook is er 300.000 euro beschikbaar voor drinkwaterbesparing in sociale huurwoningen.

Woningcorporaties kunnen de subsidie vanaf 17 juni aanvragen voor de meerkosten van houtbouw, zodat het project uitgevoerd kan worden. Gedeputeerde Anne Koning: ,,Het bouwen met biobased materialen – met name houtbouw – is één van de meest impactvolle strategieën om invulling te geven aan de klimaatdoelstellingen. Houtbouw kent tal van voordelen, zoals reductie van CO2-uitstoot en CO2-opslag. Bovendien zorgt hout voor een fijn leefklimaat.”

Drinkwater besparen

De subsidie voor drinkwaterbesparing in sociale huurwoningen is bestemd voor zowel nieuwbouw als bestaande sociale huurwoningen. Met de subsidie wil de provincie het gebruik van drinkwater verlagen van gemiddeld ongeveer 130 liter per persoon per dag naar 100 liter. Dit kan met een techniek om drinkwaterverbruik voor toiletspoeling te verminderen.

,,Woningbouwcorporaties kunnen een vliegwielwerking in gang zetten op het gebied van drinkwaterbesparing”, aldus Anne Koning. “Als zij waterbesparende toiletpotten op grote schaal installeren, raken installateurs hiermee bekend. Zo zorgen we dat de techniek ook vaker elders toegepast gaat worden en dalen de kosten.”

De provincie stelt beide subsidies open van 17 juni tot en met 30 november 2024.